Lavalamp Handleiding

Positie
Plaats uw lamp op een vlakke ondergrond in een ruimte met een kamertemperatuur tussen 20°C en 24°C

Plaats de lamp uit de buurt van:

Kinderen jonger dan 14 jaar - om breuk te voorkomen
Zonlicht - om kleurvervaging te voorkomen
Tocht - om een trage werking te voorkomen
Koude locaties - om bevriezing te voorkomen
Warme locaties - om oververhitting te voorkomen
Dieren - om breuk te voorkomen
Plaats de lamp niet op tapijten en laat de ventilatiedelen onder de lamp vrij.

Opstellen & opwarmen
Zet de fles op de voet met de schroefdop aan de bovenkant. Als de fles nog niet rechtop staat, kunt u deze een beetje draaien. Steek de stekker daarna in het stopcontact en zet de lamp aan. Let op: het is normaal dat het glas kleine luchtbellen en witte plekjes heeft.

Zorg ervoor dat de lamp niet in direct zonlicht staat om kleurvervaging te voorkomen. Het opwarmen van de lamp neemt 1 tot 3 uur in beslag, afhankelijk van de grootte van het model en de omgevingstemperatuur. Tijdens het opwarmingsproces kunnen er stalagmietvormen ontstaan. Deze zullen daarna smelten en dan begint de lava te stromen. De opwarmingstijd zal, na de lamp een paar keer te hebben aangezet, korter worden.

Werking
De Mathmos lavalamp werkt het beste nadat deze vier of vijf keer is gebruikt. Bij de eerste keren is het mogelijk dat u kleine luchtbellen in de lava ziet.

Laat uw lavalamp niet langer dan 6 uur per dag aanstaan en zorg ervoor dat hij niet oververhit raakt. Dit zal de levensduur van uw lamp verlengen. Oververhitting treedt op als er één grote bel te zien is of een heleboel kleine bellen.

Verplaats of schud de lamp nooit als deze aanstaat of nog warm is, want dit kan onherstelbare vertroebeling veroorzaken. Let op: het is normaal dat de voet van de lamp erg warm wordt.

Vervanging
Als de levensduur van uw lavalamp ten einde loopt, dan zal uw lamp nevelig en/of troebel worden. De kleuren kunnen dan vervagen en de lava zal niet meer zo vloeiend bewegen als eerst. U kunt dan een nieuwe fles kopen op in de beschikbare kleuren van dat moment. Houd er s.v.p. rekening mee dat we geen flessen opnieuw vullen. Maak in ieder geval NOOIT de fles open en vul deze nooit met andere vloeistoffen.

Als de gloeilamp kapot gaat dan verzoeken wij u om deze te vervangen door een gloeilamp van hetzelfde type en wattage. Gebruik alleen de juiste gloeilamp, zoals vermeld staat op de label in de voet. Gloeilampen kunnen ook worden gekocht op deze website, zoals vele andere vervangingsonderdelen.

Veiligheid
Deze lamp voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en valt onder de wettelijke garantiewetgeving van het land van aankoop. De vloeistof in de lampen is niet gevaarlijk is en kan volgens de gangbare methode worden verwijderd. Gebruik nooit een lamp als de fles is gevallen, omdat het glas hierdoor kwetsbaar kan zijn geworden. Koop in dit geval een vervangende fles en gooi de oude fles weg. Laat de lamp nooit onbeheerd achter met kleine kinderen. Als de vloeistof per ongeluk wordt ingeslikt, dan adviseren wij om voldoende water te drinken. Als de vloeistof op de huid wordt gemorst of in de ogen komt, giet er dan koud water overheen. Als er bepaalde symptomen verschijnen adviseren wij u om een dokter te raadplegen.